Skip links

Dental İmplant (Diş İmplantı)

İçindekiler

Dental İmplant (Diş İmplantı) Nedir?

Diş implantları kayıp dişlerin yerine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Titanyumdan yapılır ve doğal diş köklerini taklit ederler. İmplantlar ile kaybedilmiş dokuları tamamlamak mümkün olur. Doku kaybının yanı sıra eksilen çiğneme, estetik gibi fonksiyonel kazanımlar da yerine konmuş olur. Dişlerimizi kaybettiğimizde o bölgedeki çene kemiği incelmeye başlar, İmplantlar doğal dişleri taklit ederek kemik hacminin ve dolayısıyla formunun korumasına yardımcı olur.
İlk olarak implantlar ağıza yerleştirilir ve kemik ile kaynaşma süresi beklenir. Sonrasında doğal dişlerin üzerine yapıldığı şekilde kuron veya protezler yapılır. Böylece estetik ve fonksiyon açısından hastanın tüm ihtiyaçları tamamlanmış olur.
İmplantlar 3 ayrı parçadan oluşur:
Kemiğe yerleştirilen titanyum parça “implant gövdesi” birinci parçadır. İkinci kısım, üst yapı protezini ve implantı birleştiren ‘’abutment (dayanak)” bölümüdür. Abutment, implant gövde parçası ile birleşerek bağlantı işlevi görür. İmplantın üzerine gelen, ağız içinde görülen kısım, yani üst yapı bölümü 3. bileşendir.

Dental İmplant (Diş İmplantı) Kimlere Uygulanır?

İmplant tedavileri yaştan bağımsız olarak herkese yapılabilir.
İmplant konusunda en önemli kriterlerden biri uygulanacak bölgedeki kemik yapısı olarak söylenebilir. Diş eksikliği olan bölgede kalınlık ve yükseklik olarak yeterli kemik olması olmazsa olmaz bir durumdur. Kemik hacmi koyulacak implantın da boyutlarını belirler. Yeterli derecede geniş ve uzun bir implant uzun vadede kuvvetli ve dayanıklı bir tedavinin ilk gereğidir. Zayıf veya görece yetersiz bir kemiğe implant yapıldığında aynı oranda zayıf bir dayanak elde edilmiş olur.
Diş kaybından ne kadar sonra implant yapılacağı da başka bir argüman olarak sık sık öne çıkar. Gelişen teknoloji ve ilerleyen literatür bilgisi artık daha çok oranda çekimin hemen ardından implant yapımını destekliyor. Ama bu yüzde yüz tüm vakalarda geçerli değil. bölgenin enfekte oluşu, implantın üzerine yapılacak restorasyonun tipi, hastanın genel sağlık durumu, çekimin kolay veya kemik kaldırılarak olması gibi faktörler bu konuda göz önüne alınmalı.
Çekim sonrası mevcut kemiğin implantı yeterince destekleyeceğine inanmıyorsak veya kısa ve orta vadede implantın kemiğe tutunması negatif yönde etkilenecekse aynı anda çekim ve implant yapılması çok uygun bulunmaz.
Bu tür durumlarda çekim bölgesinin iyileşmesi beklenir. Duruma göre değişmekle birlikte 1,5-2 ay sonrasında implant uygulanabilir.
Kemik boyut ve yoğunluğunda belli oranlar sağlanamıyorsa ileri kemik cerrahileri devreye girer. Öncelikle bölgedeki kemik hacmi genişletilir veya yükseltilir. Bunun için çeşitli farklı yöntemler sıralanabilir. Kemik tozu ile desteklemek en sık kullanılan işlem olarak öne çıkar ama etkisi kısıtlı olduğu için basit vakalarda kullanılır ve sadece mevcut kemiği az miktarda desteklemek üzere yapılır.
Daha ileri durumlarda, kemiğin daha fazla büyütülmesi gereken vakalar için, sinüs lifting, çeneden veya vücudun başka yerlerinden alınan kemik parçaları ile bölgeyi hacim olarak genişletmek başka yöntemler olarak karşımıza çıkar.
İmplant uygulamalarında başka bir önemli faktör de hastanın genel sağlığıdır. İşlem öncesi kişinin genel sağlık durumu değerlendirilir. Bu tür tedavilerde tek istisna hastanın kronik hastalıklarının olup olmadığıdır. Diyabet ilk aşamada değerlendirilmesi gereken faktörlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Hastanın takibini yapan ilgili doktorla konsültasyon yapıldıktan sonra belli kan değerleri göz önüne alınır. Sınırda vakalarda implant uygun olmayabilir. Ayrıca kan sulandırıcı kullanımı da biz diş doktorları için önemlidir. Her türlü cerrahi işlemde olduğu gibi (hastanın doktorunun uygun görmesi şartıyla) kan sulandırıcı kesilir ya da başka protokollerle değiştirilerek cerrahi işlem yapılabilir. Öte yandan osteoporoz tedavisi için kullanılan belli spesifik ilaçlar da diş çekimi, diş implantı gibi uygulamalar için engel teşkil eder.
Çeşitli otoimmün hastalıklar, yakın zamanda uygulanmış kemoterapiler gibi özel durumlarda işlem öncesi dikkate alınmalı ve hastanın doktoru ile detaylı onay süreçleri işletilmelidir.

Diş İmplantı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş implantı uygulamaları süre olarak yapılan planlamaya göre değişiklik gösterir. Ayrıca işlemi yapacak cerrahın ve ekibinin tecrübesi de süre konusunda belirleyicidir. Kullanılan sisteme ve tedaviye aşina olmak, ağız içinde tedaviyi uygulamaktaki süre konusunda direkt olarak önemlidir. Tek bir implant koymak, ileri bir cerrahi uygulama yoksa 15 dk içinde sonlanır. Bu tür cerrahi operasyonlarda ön hazırlık detaylı olduğu için total süre daha uzun gibi görünebilir. Ekipman düzenlemesi, steril bir ortam yaratılma gereği gibi detaylar zaman alabilir. Ama ağız içinde çalışma süresi 15-20 dakikayı geçmez.
Gerekli durumlarda kullanılması zorunlu ilave cerrahi düzenlemeler ise kendi içinde süre olarak farklılık gösterebilir. Yöntem ve bölgedeki durumun ne kadar komplike olduğuna bağlı olarak farklı süreler telaffuz edilebilir.

Diş İmplantı Tedavisi Öncesi

Diş implantı uygulamaları çoğu zaman gömük bir yirmi yaş çekiminden daha zor değildir, hatta daha kolay bile denebilir. Dolayısıyla hastanın özel bir sistemik hastalığı yoksa farklı bir ön hazırlık yapmadan direkt olarak implant yapılabilir. Bazı önceden planlı durumlarda işlem sonrasının konforlu geçmesi amacıyla antibiyotik verilebilir.
Hastanın özel bir sağlık durumu varsa, öncesinde ilaç düzenlemeleri gerekli olabilir.
Kan sulandırıcı kullanıyorsa kesmek veya değiştirmek gündeme gelebilir. Başka özel ilaç ve tedaviler söz konusu ise ilgili doktorun önerisi doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra işlem gerçekleştirilir.

Diş İmplantı Tedavisi Sonrası Ağrı Olur Mu?

İmplant, hele de ileri bir cerrahi işlem yapılamayacaksa en basit cerrahi uygulamalardan biridir. İmplant sayısına bağlı olarak, özellikle 1-2 implant yapılması planlanan durumlarda çok kolay bir operasyondur.
Tabi ki her cerrahi işlem gibi implantta da çeşitli şikayetler olabilir. Özellikle daha komplike planlamalarda bu ihtimal ufak da olsa artar. Ağrı, şişlik, ciltte morarma görülebilecek komplikasyonlar olarak ortaya çıkar. Bu süreç, işlem öncesi ve hemen sonrasında alınacak ilaçlarla kolay ve konforlu, hastaya en az sıkıntı yaratacak şekilde kotarılabilir. Bu noktada diş doktorunuzun ön gördüğü şartları dikkatlice uygulamak önemlidir. Buz uygulamak, operasyon bölgesini temiz tutmak, reçete edilen ilaçları düzenli kullanmak önemli ve gereklidir. İyileşme sürecinde 5-7 gün içinde şikayetler hafifleyerek çözülür. İmplant, özellikle internetteki videolar vs izlendiğinde tam bir şehir efsanesine dönüşmüş kabus bir kavram olarak algılanmaya başladı. Hatta bu yanlış algı fazlasıyla gerçek hale geldi. Bekleme süreleri, ‘’kemiğin içine’’ yerleştiriliyor olması gibi fazlaca kulağa zor gelen ifadeler toplum içinde negatif ön yargılar oluşturdu. Ama tüm klinik tecrübeler ve literatür göz önüne alındığında bir çekimden, gömük bir 20 yaş dişinden daha zor bir işlem değil. Ayrıca eksik dişlerin neredeyse orijinaline yakın şekilde yerine konabiliyor olması, kişilerin hareketli, takıp çıkarılan protezlerden kurtulup sabit dişlere sahip olması gibi mucizevi avantajlar günümüz modern diş hekimliğinde implantları çok öne çıkarıyor.

Bilgi & Randevu

    Adınız Soyadınız

    Email Adresiniz

    Telefon Numaranız

    Tarih

    Mesajınız

    SSS
    03

    Dental İmplant (Diş İmplantı) ile ilgili Sık Sorulan Sorular

    Diş implantı uygulamalarında vücudun reddetmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

    Diş implantı tedavileri, %98 oranında başarılı ve uzun vadeli tedavilerdir.

    Enfeksiyon gibi özel durumlar sebebiyle kemikle kaynaşma tam oluşmazsa implantlar tutunamaz ve başarısız olabilir. Bu oran çok küçüktür.

    Çok farklı marka ve fiyat skalasında implantlar mevcut. Kurumun fiyat politikasına ve kullanılan implantın maliyetine göre farklılıklar olabilir. Ama neredeyse ömür boyu kullanılması hedeflenen bir tedavi ve karşılığında sağlanan avantajlar düşünülerek fiyat değerlendirmesi yapılmalıdır.

    OLUŞTURAN HEKİM

    DR. DT. BERİL KARAGENÇ

    ADC Kariyer

    İNSAN KAYNAKLARI

    Bilgi ve Randevu için

    +90 216 545 04 51

    ADC Posta

    dr@altunizade.com

    Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi edinin.
    İncele
    Sürükle