Ortodonti
Ortodonti kelimesi, Yunanca'da "ortho=düzgün" ve "odons=diş" kelimelerinden oluşmaktadır; ‘düzgün dişler’ anlamına gelir.
İçindekiler
Ortodonti Nedir?
Ortodonti anabilim dalı, dişlerin diş kemikleri üzerinde düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Ortodontinin hedefi uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis ve kontrol etmek, bu durumu önlemeye çalışmak ve tedavisini düzenlemektir.
Ortodontik problemler neden oluşur ve nasıl tedavi edilir?
- Uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanmış olma, parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklar, ağız solunumu gibi problemler ortodontik bozukluklara neden olabilir. Bu alışkanlıklar mümkün olduğunca erken tedavi edilmiş olmalıdır. Bu alışkanlıkların erken yaşta önlenecek olması, iskeletsel gelişimin doğru tamamlanması açısından önem arz etmektedir.
- Zamanından önce kaybedilen süt dişleri, çekilmiş daimi diş boşluklarının ağızda uzun süre bırakılması gibi durumlar da çapraşıklık sorununa yol açar.
- Alt ve üst çenenin olması gerekenden az ya da çok iskeletsel büyüme göstermesi kapanış sorunlarına yol açar. İskeletsel problemler kimi zaman erken dönem tedavi protokolleri ile önlenebilirken; kimi zaman erişkinliğe ulaşıldıktan sonra cerrahi işbirliğine ihtiyaç duyulur.
Ortodontik tedavi ne kadar gereklidir?
Ortodontik tedavi yalnızca estetik kaygısı taşımayıp, ileride karşılaşması mümkün olabilecek diş eti hastalıklarının önlenmesi, çene eklemindeki problemlerin önlenmesi, çiğneme işlevselliğinin sağlanması ve konuşma bozukluğu olan bireylerin bu problemini gidermesini amaçlar.
Ağızdaki mevcut ortodontik probleme göre, hareketli apareyler ya da sabit apareyler ile tedavi yöntemleri belirlenebilmektedir. İleri evrede olmayan basit ortodontik sorunlar, hastanın takıp-çıkararak kullanabileceği hareketli apareyler ile çözülebilmektedir.
Uygulanacak olan ortodonti tedavisinin türüne, ortodonti uzmanı tarafından hasta ile birlikte karar verilir. Ortodonti tedavisinin süresi, giderilmesi gereken diş ve/veya çeneler arası ilişki problemine bağlı olarak değişmektedir.
Ortodontik Tedaviler Nelerdir?
Sabit Ortodontik Tedavi
Diş telleri – en bilinen ortodonti tedavisi aygıtıdır.
Ortodontik tedavi rutin aylık kontrollerle seyreder ve ortalama olarak 12-24 ay arasında sürer.
Sabit tel tedavisi bittikten hemen sonra pekiştirme tedavisine geçilir. Bu ortodonti tedavisi ile elde edilen düzelmenin tekrardan bozulmaması için çok kritik öneme sahiptir. Bu safhada kullanılan aygıtlar ortodonti uzmanının tercihine ve hasta taleplerine göre değişmektedir.Hareketli apareyler
Hareketli apareyler karışık dişlenme dönemi olarak adlandırılan 8-11 yaşları arasında uygulanır. Basit sorunlar hareketli apareyler yardımıyla çözülebilmektedir.Telsiz Ortodonti (Şeffaf Plak) Tedavisi
Invisalign tedavisi; dijital ortodontik tedavi teknolojisi ile dişlerinize uygun yapılmış şeffaf plaklar (aligner) ile dişlerinizi düzeltmek üzere uygulanan telsiz ortodontik tedavi yöntemidir. Telsiz ortodontik tedavinin (Invisalign) tercih edilme nedeni diş teli kullanmadan şeffaf plaklar ile çapraşık diş tedavisi uygulamasının olmasıdır.
En büyük avantajları ağızda teller mevcut olmadığından ağız dokusunda yaralanmaya neden olmaması, fırçalama esnasında çıkarılabildiğinden rahatlıkla ağız hijyeninin sağlanması, yemek kısıtlaması olmaması ve tamamen estetik bir görünüme sahip olmasıdır.
Invisalign teknolojisi ile tedavi 3 boyutlu olarak başlangıçta planlanır ve tedavinin sonu hasta ile paylaşılabilir.
Bilgisayar kontrolü sayesinde hareketler daha öngörülebilir şekilde gerçekleşir ve çoğunlukla tedavi süresi daha kısadır.
Invisalign tedavisindeki bireyler çok özel durumlarda tedavilerine birkaç saatliğine ara verebilmektedirler. Ancak bu durumun çok fazla tekrar edilmesi önerilmez.
iTero Tarayıcıların Ortodontik Tedaviye Katkısı
Teknolojideki değişimin ortodontik tedavilere en büyük katkısı 3 boyutlu programların geliştirilmesi ile başladı ve bu katkı her gün gelişiyor. iTero tarayıcılar ile ekrana anında alınan görüntüler hastalar için sorunlarının çok daha kolay anlaşılabilir olmasını sağladı. Klasik ölçü yönteminde mevcut olan ölçü deformasyon problemleri, hasta için ölçü verme zahmeti artık bir problem teşkil etmemekte. Ayrıca birkaç dakika içinde tedavi sonucunu ekranda görebilmek büyük bir kolaylık…
Klasik ölçülerin transferleri için verilen emek ve kullanılan kutulama zorunluluğunun olmaması dijital transferlerin çevre konusundaki bir diğer katkısı…
Bilgi & Randevu
SSS
03
Ortodonti ile ilgili Sık Sorulan Sorular
Invisalign tedavisi hem çocuk hem de yetişkinlere uygulanabilen bir tedavidir. Tedaviye uygun olup olmadığınız ancak ortodonti uzmanının muayenesi sonucunda netleşir.
Otalama 7 yaşından itibaren çocuklar Invisalign First tedavisine alınabilir. Çocuklarda 1. Daimi büyük azının ve önden en az iki kesicinin sürmüş olması gerekmektedir. Çapraz kapanışlar, çene darlıkları üst ya da alt çenenin ileride olduğu vakalar tedavi edilebilmektedir.
Yetişkinlerde orta ve hafif diş çapraşıklıkları; diş çekimi yapılması gereken bir ortodontik tedavi gibi hemen hemen tüm ortodontik probleler Invisalign ile tedavi edilebilir.
Çocuklarda şeffaf plakların kullanımını teşvik etmek için tedaviyi onlar için daha eğlenceli hale getirmek mümkün. Plaklara yapıştırılan renkli ve keyifli çıkartmalar ile çocukların plakları daha çok sevmesi sağlanabilir.
Invisalign tedavi süresi her birey için farklıdır. Mevcut probleme göre değişiklik gösterir. En önemli avantajlarından biri tedaviye başlarken yapılan dijital planlama sayesinde tedavi süresinin net bilinmesidir. Kullanılacak olan plak sayısı tedavi başında belirlenir. Ve hasta plaklarını ortalama 7-10 günde bir değiştirerek tedaviyi öngörülen sürede tamamlar. Kullanılan 3 boyutlu bilgisayar kontrolü sayesinde diş hareketleri daha kontrolü biçimde gerçekleşir. Tedavinin teller ile gerçekleştirilen ortodontik tedaviye kıyasla çoğunlukla daha kısa sürdüğü söylenebilir.
Şeffaf plaklar genellikle konuşma sorununa yol açmaz ve yeme-içme esnasında çıkarıldıklarından herhangi bir kısıtlama gerektirmezler. Su ve çok sıcak olmayan içecekler plaklar ağızda iken tüketilebilir ancak çok sıcak içecekler için plakların mutlaka çıkartılması gerekir. Plaklar termoplastik malzemeden üretildiklerinden çok fazla sıcaktan etkilenirler.
Her sabah ve her akşam Invisalign plaklarınızı ılık suyun altında diş fırçası ile temizleyebilirsiniz. Bunun yanında tedavinin başlangıcında hekiminiz tarafından teslim edilen temizleme tabletleri ile de alignerlarınızın bakımını yapabilirsiniz.
Invisalign tedavisinde kontrollerimiz ayda bir olarak düzenlenecektir. Ancak şehir ya da ülke dışında yaşıyorsanız randevu aralıklarınızı daha uzun ayarlamak mümkündür. Teller ile gerçekleştirilen ortodontik tedaviye oranla en büyük avantajlarından biri tedavinin uzaktan ve daha uzun aralıklı kontrollerle sürdürebilir olmasıdır. Hastalarımız bize ulaşamadığında telefonlarına indirebildikleri bir uygulama – My Invisalign – sayesinde online randevu düzenlenebilir.
Invisalign tedavisine başlarken iTero cihazı ile ağız içi dijital tarama alınır. Ekrana aktarılan görüntü sayesinde hastanın problemleri daha kolay ve anlaşılır şekilde hastaya aktarılır. İlk seansta iTero’da elde edilen simülasyon ile tedavinin sonunu görmek mümkün olur. Ancak kesin tedavi bitimi görüntüsü bilgisayar programında tedavi planının 3 boyutlu olarak hazırlanmasından sonra ortaya çıkar. Hazırlanan plan hasta ile paylaşılabilir ve telefon uygulaması sayesinde hasta kendi tedavisini rahatlıkla takip edebilir.
ADC Kariyer
İNSAN KAYNAKLARI
Bilgi ve Randevu için
+90 216 545 04 51
ADC Posta