Skip links

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

İçindekiler

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?

Pedodonti, çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Daimi dişlerin tamamlanma yaşı çocuklarda farklılık gösterebilmektedir bu sebeple en geniş aralıkla 0-14 yaş grubu arasındaki çocukların süt ve daimi dişlerinin tedavilerini ve korunmalarını kapsamaktadır.
Diş Hekimliğinde 5 senelik lisans eğitimi üzerine Pedodonti Anabilim Dalında uzmanlık ya da doktora eğitimini tamamlayan diş hekimleri pedodonti uzmanı ya da çocuk diş hekimi olarak adlandırılır.

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Hangi Yaş Aralığını Kapsar?

Süt dişleri genellikle doğum sonrası 6. ayda sürmeye başlar ve yaklaşık 2.5 yaşlarında toplam 20 adet süt dişi ile ilk dişlenme tamamlanır. Daimi dişlere göre farklı yapıda olan süt dişleri çürük ve aşınma gibi durumlara daha dirençsiz kabul edilebilir. En önemli fonksiyonları beslenme olmakla birlikte , estetik ve konuşmada etkili ve yerlerine gelecek daimi dişler için yer tutucu görevi görmektelerdir.
Daimi dişlerin sürmeleri ise 6-12 yaş arasında devam etmektedir buna karışık dişlenme dönemi denilmektedir. Karışık dişlenme döneminde daimi ve süt dişleri birlikte ağız içinde yer aldıkları için süt dişlerindeki problemler daimi dişleri de risk altına almaktadır ve yeni süren daimi dişlerin tedavileri olgunluğunu tamamlamış daimi dişlerden farklılık gösterebilmektedir bu sebeple bu dönemde çocuklarda dental tedaviler ve koruyucu uygulamalar için pedodonti uzmanlarına başvurulması gerekmektedir.

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Uzmanları Ne Yapar?

  • Çocuklarda çürük riskinin değerlendirilmesi
  • Çocuğa özel flor uygulamaları ve fissür örtücüler içeren koruyucu uygulamaların değerlendirilmesi
  • Çocuklarda genel ağız hijyeni ve fırçalama konusunda ebeveynlerin bilgilendirilmesi
  • Çocuklarda beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi ve ailenin bilgilendirilmesi
  • Süt ve daimi dişlerde gerekli tüm tedavilerinin yapılması
  • Çürük tedavisi için dolgu, kanal tedavisi ve ampütasyon uygulamaları
  • Kök ucu açık genç daimi dişlerin tedavileri, gerekli ise diş çekimi ve akabinde koruyucu ortodonti uygulamaları
  • Yer tutucular, çocuklarda daha sık rastlanması nedeniyle travma görmüş dişlerde acil müdahaleler,
  • Çocuklarda diş eti hastalıklarının tedavileri ve dental fobinin oluşmaması ve ya mevcut kaygının koltukta tedaviye uygun olmadığı durumlarda genel anestezi ve sedasyon uygulamaları altında tüm diş tedavilerinin gerçekleştirilmesi
  • Ağız, diş ve çene gelişiminin takip edilmesi ve erken ortodontik tedavi için değerlendirilmesi

Bilgi & Randevu

    Adınız Soyadınız

    Email Adresiniz

    Telefon Numaranız

    Tarih

    Mesajınız

    SSS
    03

    Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) ile ilgili Sık Sorulan Sorular

    Süt dişleri 6-12 yaş aralığındaki dönemde daimi dişlerle birlikte ağız içerisinde görev yaptıkları için uzun dönem daimi dişlerin sağlığı, çocuklarda estetik problemlere ve buna bağlı olarak psikolojik problemlere neden olabileceği ve şiddetli ağrı kaynaklı beslenme bozuklukları ve uyku problemlerini beraberinde getirebileceği için mutlaka tedavi edilmelidir.

    Çocuklarda özellikle alt ön bölgede sık karşılaşılan bir durumdur ve ebeveynler açısından çok endişelenilecek bir durum değildir. Vakit kaybetmeden bir pedodonti uzmanına başvurulmalı ve ‘’eğer gerekli ise’’ süt dişinin çekimi gerçekleştirilmelidir.

    Renklenme süt ve daimi dişlerde rastlanabilmektedir. Ağız hijyeninin yetersizliği başta olmak üzere demir ilacına bağlı olarak ve ağız içerisinde bazı renklenmeye neden olabilecek bakterilerin artışı kaynaklı da olabilmektedir.

    Bu iki durumun görüntüsü ebeveynler tarafından birbirine karıştırılabilmektedir. Diş yapısında bozulmalar hassasiyet ve ağrı varlığı çürük tedavisi gerektiren durumların habercisidir. Renklenmeler ile karşılaşıldığında en erken durumda bir pedodonti uzmanına başvurmak erken dönemde önlem açısından önemlidir.

    Flor uygulaması en kısa tanımı ile diş minesini asite karşı güçlendiren, çürük yapıcı bakterilerin yapısını bozan, diş minesinin mineral kaybını önleyen çocuk diş hekimliğindeki yapısal olarak en etkili koruyucu uygulamadır. Koruyuculuğu bilimsel olarak kanıtlı olan flor uygulamasının klinik ortamında diş hekimi tarafından yaşa uygun preperatlar seçilerek yapılması tamamen güvenlidir.

    OLUŞTURAN HEKİM

    DR. DT. BERİL KARAGENÇ

    ADC Kariyer

    İNSAN KAYNAKLARI

    Bilgi ve Randevu için

    +90 216 545 04 51

    ADC Posta

    dr@altunizade.com

    Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi edinin.
    İncele
    Sürükle