Skip links

Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi, çeşitli nedenlerle diş etinin kök yüzeyini açıkta bırakacak şekilde yer değiştirmesidir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Olur?

Diş eti çekilmesinin pek çok sebebi olabilir. Diş eti yapısı ince olan kişilerde ya da dişlerde çapraşıklığa bağlı dişin pozisyonunun aşırı önde ya da arkada yer alması durumunda sert fırçalamaya bağlı yenilip içilen gıdalara bağlı travmaya bağlı diş eti çekilmesi olabilirken aşırı diş iknaya ve gıcırdatmaya da bağlı diş eti çekilmesi olabilmektedir. Kimi zaman da diş eti hastalığının bir sonucu olarak diş eti çekilmesi olabilmektedir.

Açıkta kalan kök yüzeyi estetik, fonksiyon yönünden rahatsızlık verdiği gibi bazen sızlama ya da ağrı gibi şikayetler de yaratabilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nedir?

Çekilmeler bazen çok basit işlemler ile geri döndürülebilir iken bazı durumlarda geri döndürülmesi mümkün olamamaktadır. Yani tek seanslık bir temizlik işlemi ve ağız hijyeni eğitimi sonrası düzelebilmesi mümkün iken çeşitli periodontal operasyonlar sonrasında düzelemeyecek çekilmeler de olabilmektedir. Bu nedenle erken dönemde müdahale daha az seansta daha az uygulama ile diş eti çekilmesinin tedavisini ya da durdurulmasını sağlayabilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

  • Öncelikle diş eti çekilmesine sebep olan faktörler minimalize edilmelidir.
  • Ağız hijyeni çok iyi olmalıdır.
  • Diş eti yapısına uygun bir fırçalama şekli uygulanmalıdır.
  • Sıkma, gıcırdatma ile ilgili aşırı kuvvetler var ise gece plağı ve botoks ile tedavi edilmelidir.
  • Hastalar 6 aylık aralıklarla mutlaka kontrol edilmelidir.

Diş Eti Çekilmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Cevap

Cevap

Cevap

Dr. Dt. Beril Karagenç Batal

Diş Hekimi / Endodonti Uzmanı
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi edinin.
İncele
Sürükle