Skip links

Dijital Diş Hekimliği

Dijital Diş Hekimliği Nedir?

Dünya hızla dijitalleşirken diş hekimliği de bundan çok faydalandı. Röntgen, görüntüleme, porselen üretimi gibi birçok konuda bilgisayar destekli ileri teknolojiler bizim alanımıza da girdi ve her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Birçok teşhis ve tedavi aşamasında dijital araçlar kullanılarak önceden manuel yapılan işlemler çok daha az hata payı ve hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Dijitalleşme kliniklerimizde daha ilk adımdan başlıyor. Kullandığımız hasta kayıt programları hastalarımızın tedavi ve sağlığı ile ilgili bilgileri kalıcı ve düzenli depolayıp, takip edebilmemizi sağlıyor. Sonrasında teşhis aşamasında görüntüleme cihazları ile artık hiçbir şüpheye meydan vermeden net bilgi alabiliyoruz. Hasta modellerinin, görüntülerinin 3D dijital hale gelmesi bize planladığımız, hastalarımızın hayal ettiği sonucu en baştan görme lüksünü getiriyor. Dijital teknoloji bize yapmak istediğimizi sonuç olarak baştan tasarlıyor ve gösteriyor. Bu öngörülebilir sonuçları hastalarımızla paylaşmak onların kafasını kurcalayan ‘’acaba bitince nasıl olacak?’’ sorusuna da cevap getiriyor. Üstelik tüm bu paylaşım süreçleri için çok özel, çok pahalı yazılımlar, donanımlar da kullanmak zorunda değiliz. Yapmak istediğimiz tedavinin başta sonra simülasyonunu basit bir video mesajı ile hastalarımızla paylaşabiliriz.

Dijital Diş Hekimliği Tedavi Uygulamaları Nelerdir?

  • En başta teşhis aşamasında artık 3 boyutlu (3D) görüntüleme sistemleri kullanıyoruz. Böylece eski ekolde kalan 2 boyutlu röntgenlerden elde edilenden çok daha detaylı ve doğru teşhisler yapabiliyoruz. Çene kemiklerini ve dişleri her açıdan inceleyip, boyut ve yoğunluk olarak ölçümler yapıyoruz. Ayrıca uygulanan radyasyon dozu azalırken, çekilen görüntülerin saklanması ve depolanması da dijital gerçekleşiyor.
  • Dijital diş hekimliğinde bir başka ana başlık da ‘’ağız içi görüntüleme’’. Ağız içi tarayıcılar ile saniyeler içinde ağız ve dişler taranıp görüntü kayıtları oluşturulur. Böylece porselen restorasyonlar veya ortodontide kullanılan şeffaf plakların dataları elde edilir. Ağız içi tarayıcılar bir çeşit ağız içi kamera demek. İstenen bölgedeki görüntüleri kaydedip, 3 boyutlu bir model oluşturuyor. Bu model üzerinde yeni dolgular, kaplamalar, laminalar yapmak mümkün. Gülüş tasarımı uygulamalarında baştan sona tarayıcılarla elde edilmiş 3D modeller üzerinde çalışmak ve işlemlerin sonunu baştan görmek mümkün. Dişlerin renklerini hatta çürük olup olmadığını bile bu tarayıcılar sayesinde tespit edebiliyoruz.
  • Dijital diş hekimliğinin en güncel kullanım alanlarından biri de ortodontik tedavi. Şeffaf plaklarla uygulanan teknikte tüm ağzı tarayıp dişlerin ve çenelerin bir modeli oluşturuluyor. Sonrasında tedavinin son şekli, dişlerin ve gülümsemenin alacağı son hali yine dijital olarak görebiliyoruz. Hatta hafta hafta nasıl hareket olacağı, milimetrik hesaplarla en baştan belirleniyor.

Dijital Diş Hekimliğinin Avantajları Nelerdir?

  • 3D Dental Tomografiler ile kemik boyut ölçümleri ve hatta kemik yoğunluğu bile tespit edilebiliyor. Gözden kaçabilecek iltihaplar, diş anomalileri veya kemik eksiklikleri daha doğru teşhis edildiği için tedavilerin başarı oranı artıyor. Özellikle implant uygulamalarında, 3D görüntüleme ile en doğru kemik analizi yapıldığında en başarılı implant en doğru bölgeye yerleştirilebiliyor. Böylece implant kayıp oranları düşerken implantların ömrü de uzuyor.
  • Sürekli inatçı bir şekilde tekrarlayan iltihapların sebepleri ve gerçek durumları ancak 3D dijital görüntülerle tespit edilebilir. Bir türlü başarı elde edilemeyen ve iyileşmeyen durumlar ancak bu şekilde doğru anlaşılabilir ve önlenir. Klasik röntgenlerde çevredeki anatomik oluşumlarla karışan ya da bu oluşumların gizlediği tüm problemler daha net anlaşılabilir.
  • Dijital teknoloji kullanılarak elde edilen görüntüler uygulanan radyasyon dozu açısından da çok avantajlı. Çok daha az doz alarak çok daha sağlıklı görüntüleme yapılabilir. Ayrıca bu görüntülerin saklanması, yıllar sonra bile yeni haliyle birbiriyle karşılaştırılıp değişimin gelişimin izlenebilmesi yine dijital diş hekimliğinin bir nimeti.
  • Tüm dişleri ve birbiriyle olan ilişkilerini sadece bir parmak hareketiyle tüm açılardan görebilmek öncelikle doktor açısından tüm detaylara hakim olmak adına fark yaratır. Ayrıca hastalarımıza durumu görsel olarak da anlatabilmek tedavideki işbirliğini çok arttırır.
  • Eski sistemde ağızdan alınan silikon ölçüler hem konforsuz hem de hata payını arttıran uygulamalardı. Hastaların midesinin bulanması da en sık karşılaştığımız durumdu. Dijital sistemde ağız içi tarayıcılarla bunu aşmış olmak çok insan için mucize. Klasik sistemde en az 1 gün süren hasta- doktor- teknisyen işlemlerinin sadece saniyeler içinde olması da zamanımızın kısıtlı olduğu şu yıllarda çok kıymetli.
  • Teşhis kısmından tedaviye geçildiğinde dijital olarak tasarlanan porselen kaplamalar, gülüş tasarımı, dolgular veya şeffaf plak tedavilerinin son hali bir simülasyon olarak görülür ve böylece sonradan çıkabilecek problemler engellenmiş olur. Tedavinin sonunu baştan öngörebilmek karar verirken çok sağlıklı ve başarı oranını artıran bir avantaj. Ayrıca hastalarımızın sıkça sorduğu ‘’acaba bitince nasıl görünecek?’’ sorusuna da çok net bir cevap. Ağzın ve dişlerin ilk halini 3D modelleyen dijital teknoloji aynı şekilde dişlerin son halini de bize gösterebiliyor.

CAD/CAM ile Dijital Diş Hekimliği

CAD/CAM sistemler tüm üretim sanayisinde kullanılıyor. Diş hekimliğine uyarlandığında bizler için bambaşka bir çağ açılmış oldu. dijital ağız içi tarayıcılarla elde edilen modeller üzerinde yapılacak dolgu, kaplama gibi restorasyonlar dizayn ediliyor. Sonrasında hazır üretilmiş bloklardan CAD/CAM kazıyıcılar kullanarak restorasyon şekillendiriliyor. Çok farklı ve her ihtiyaca göre malzeme seçeneğinin olması CAD/CAM teknolojisinin ilerlemesine meydan verdi. Zor sayılan estetik olgulardan, basit vakalara kadar en az eski manuel sistemler kadar çeşitli malzeme ve tecrübenin gelişmesi bu dijital uygulamayı diş hekimliğinin vazgeçilmezi yaptı diyebiliriz.
Son yıllarda buna ek olarak 3 boyutlu yazıcılar da bu alanda çok kullanılmaya başlandı. Böylece neredeyse tüm süreç dijital ve bilgisayar destekli hale gelmiş oldu.

Dijital Diş Hekimliği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dijital diş hekimliğini oluşturan ekipman ve uygulama tecrübesine sahip olan her merkezde bu konu uygulanır.

Bazı merkezlerde klasik röntgen cihazına ek olarak yer alır. Ama son yıllarda hem klasik 2D hem 3D çeken kombine cihazlar hada yaygın.

Hayır, sağlıklı bir uyuşturma ile rahat ve konforlu bir tedavi yapılır.

Dijital Diş Hekimliği Nerede Yapılır?

Dijital Diş Hekimliği, hastalarına en iyi diş kliniği deneyimi sunan Altunizade Dental Clinic’te uzman diş hekimleri tarafından yapılmaktadır.

Dr. Dt. Beril Karagenç Batal

Diş Hekimi / Endodonti Uzmanı
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi edinin.
İncele
Sürükle