Skip links

Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği

Yapılan araştırmalara göre insanların yüzlerinde en dikkat çeken bölgelerin başında dişleri geliyor. Buna bağlı olarak da insanın kendini beğenmesi veya beğenmemesi için de en etkili faktör dişleri.

İçindekiler

Günümüzün sosyal medya çağı olduğunu da düşünürsek, selfilerde güzel çıkıp harika gülümsemek çok gerekli. Bir çok hasta fotoğraflarda güzel çıkmıyorum şikayetiyle diş doktorlarına başvuruyor.

Estetik Diş Hekimliği Nedir?

Sadece teknik bir gereksinim olmadan, daha güzel bir gülüş için yapılan uygulamaların tümüne “Estetik Diş Hekimliği” diyoruz. Dişlerin renklerini kalıcı olarak beyazlatmak, varsa aralıkları kapatmak, eksik dişleri tamamlamak, olduğundan daha farklı formlarda, daha uzun, daha geniş vb dişler elde etmek gibi bir dizi amaçla estetik diş hekimliği gündeme geliyor.
Öte yandan estetik ihtiyaçlar çoğu zaman teknik ve sağlık açısından da gerekli oluyor. Örneğin çapraşık dişler sadece estetik olmadıkları için değil aynı zamanda çürük ve dişeti problemi riski olduğu için de tedavi edilmeli. Yine aynı şekilde çapraşık veya düzensiz dişler daha zor temizleniyor dolayısıyla hemen renk tutuyor. Gıda artıklarının birikmesini de eklersek genellikle çapraşık bölgelerde dişetlerinin şiş ve kırmızı olması da sürpriz değil.
Daha güzel, daha beyaz, daha genç ve taze ve en önemlisi daha sağlıklı bir gülümseme ve ağız için yapılan tüm tedavi ve uygulamalar Estetik Diş Hekimliği konseptini oluşturur. Basit ve pratik yöntemlerden, daha kapsamlı tekniklere kadar geniş bir çerçeve çizilebilir.
Estetik uygulamalar öncelikle kişiye özel olmalı. Kişinin yüz bütünlüğünü bozmamalı, tüm yüzüyle uyum içinde olmalıdır. Hatta kişinin genel tarzı ve karakteri bile planlama konusunda farklılık yaratır. Çok iddialı, görselini birinci sırada tutan birisi ile, daha doğal bir stili olan bir insana aynı tarzda ve şekilde bir diş tedavisi yapamazsınız. Hatta yüz şekli bile önemlidir. Kare bir yüz formu olan birisiyle oval bir yüzü olan birine seçilecek diş farklı olmalıdır. Dolayısıyla Estetik diş hekimliği uygulamaları standart ve konfeksiyon olamaz. Bir fotoğrafta gördüğümüz ve beğendiğimiz “dişler” bizim çene ve yüz yapımızda uyumsuz ve çirkin olabilir.
En önemlisi kişinin beklentisine uygun bir planlama yapılmalıdır. Aynaya baktığında nasıl bir ağız görmek istiyor? Mevcut durumunda onu rahatsız eden, kötü hissettiren detaylar neler? Bunları baştan netleştirmek sonuçtaki başarıyı sağlamlaştırır.
Tüm bunlar doktor ve hasta arasındaki iletişimin sağlıklı olmasına bağlıdır. Sonrasında ihtiyaçlar belirlenir. Doktorun önerisi, hastanın beklentisi ve kişiye özel şartlar bir arada değerlendirilir ve karar verilir. Karar sürecinde en önemli ‘’ aşamalardan biri de mock up’’ denilen bir çeşit ağız içi taslak uygulaması olarak kabul edilir. Dişlerin bitmiş halini temsili olarak görmek ve karar aşamasında ona göre hareket etmek iş akışını kolaylaştırır.

Estetik Diş Hekimliği Neleri Kapsar?

En basitten başlarsak rutin bir diş taşı temizliği ve lekelerin cilalanması bile daha estetik sonuçlar yarattığı için estetik diş hekimliği kapsamına girer.
Beyazlatma ise artık diş taşı temizliği kadar sık ve rutin yapılan bir başka estetik diş hekimliği ürünü. Sadece 1-1,5 saat içerisinde daha beyaz ve şaşırtıcı derecede kişinin öz güvenini artıran bir gülüş elde edilebilir.
Kompozit dolgular (bonding) estetik diş hekimliğinin bir başka sık kullanılan uygulamasıdır. Özellikle ön dişlerde görüntüyü çok negatif etkileyen çürük, aralık,uzunluk – kısalık, çapraşıklık gibi durumları çözer. Beyaz dolgularla bu tür asimetriler düzeltilir. Çok geride kalmış dişler görüntü olarak daha öne çıkarılır, varsa diş aralıkları kapatılır. Dişeti çekilmesinden kaynaklı dişler arasında üçgen boşluklar da karanlık görünür ve çok göze batar. Yine kompozit (beyaz) dolgularla kısa sürede bu boşluklar kapatılıp sorun giderilir.
Bınding uygulamaları genel olarak kolay ve pratiktir. Çok uzun zaman almaz. Ama her tedavide olduğu gibi bu konuda da yapan doktorun tecrübesi ve uygulanan malzemenin estetik işlemlere özel olması önemlidir. Bonding ile yapılan tedaviler hızlı, pratik ve ucuz olmasına rağmen sınırları belirlidir. Komplike durumlarda malzemeler kuvvet açısından yetersiz kalabilir. Ayrıca uzun dönemde daha kolay eskiyen maddeler olduğu için renk kalıcılığı biraz daha zayıftır. Belli bir vadede diş ile arasındaki bağlantı zayıflar ve dişten daha koyu renkli olarak görünmeye başlar.

Estetik Diş Hekimliğinde Porselen Restorasyonlar

Porselen restorasyonlar estetik diş hekimliğinin ana konusudur. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle neredeyse diş doğallığında malzemeler ortaya çıktı ve hem çok estetik hem de çok doğal sonuçlar elde etmek mümkün hale geldi.
Porselen laminalar, Empress kaplamalar, Zirkon kuronlar gibi malzemeler ile çok uzun dönem sağlamlığını ve estetik görüntüsünü koruyan dişler yapmak mümkün oldu.
Bir laminanın, kaplamanın estetik olması öncelikle dişi iyi taklit ediyor olması anlamına gelir. Bunun için dişin şeffaflığını ve cam benzeri yapısını kopyalayabilen ürünler tercih edilmelidir. Aksi takdirde mat, yapay görünüm ortaya çıkar. Ayrıca form olarak doğal dişlerin uçları şeffaf yüzeyleri ‘’fayans’’ gibi dümdüz olmayan anatomik şekli de restorasyonlara aktarılmalıdır. Ayrıca doğal dişlerimizde birkaç katman bulunur. Üst tabaka şeffaf mine yüzeyidir. Porselen restorasyonlarda da dişlerin doğal yüzey dokusunu taklit eden tabakalama uygulamarıyla dışarıdan ‘’güzel ve doğal’’ görünen sonuçlar elde edilir. Özellikle Emax – Empress malzemeler tüm bu doğallık gereksinimlerini karşılamaya en yakın ürünler.
Estetik diş hekimliğinin bir diğer önemli noktası da ‘’pembe estetik’’ olarak tanımlanır. Yani dişeti estetiği. Güldüğümüzde diş etlerinin çok görülmesi ya da dişeti sınırlarının dişler arasında dümdüz olmaması gözü yoran ve gülüşü çirkin gösteren bir detay. Dişeti sınırları düz olmayınca biri yukarıda biri aşağıda olunca dişler diğerlerine göre uzun yada kısa görünür. Bu durum estetik algıyı en negatif etkileyen durumdur. Bu tür durumlarda lazerlerle yada minör cerrahi dokunuşlarla çok fark yaratılabilir. Bazı durumlarda porselen üzerinde pembe uygulamalar yapılarak dişeti taklit edilir ve yine dişeti simetrisi sağlanmış olur.

Estetik Diş Hekimliğinde Ortodonti

Ortodontik tedavi de gerçekten şaşırtıcı derecede iyi sonuçlar veren bir estetik uygulamadır. Kişinin orijinal dişlerine dokunmadan sadece belli düzenlemelerle çok tatminkar sonuçlar alınır. Ayrıca dişlerin çiğneme esnasında bir birine %100 daha iyi kenetlenmesi de hem sindirim fonksiyonu hem de çürük riski açısından önemlidir.
Ortodontik tedavi bazı durumlarda estetik uygulamalar öncesi yardımcı bir destek olarak da kullanılır. Çapraşıklık çok şiddetliyse ya da diş aralarındaki boşluklar çok asimetrik dağılmışsa veya çenelerin ilişkileri o bölgelere restorasyon yapmaya engel oluyorsa öncesinde ortodontik yöntemlerle düzenlemeler yapmak çok başarılı sonuçlar verir.

Bilgi & Randevu

    Adınız Soyadınız

    Email Adresiniz

    Telefon Numaranız

    Tarih

    Mesajınız

    SSS
    03

    Estetik Diş Hekimliği ile ilgili Sık Sorulan Sorular

    Estetik uygulamalarda çok çeşitli malzeme ve teknikler kullanılabilir. Buna göre maliyet de değişir.
    Küçük maliyet ve dokunuşlarla da mevcut şikayetler çok güzel şekilde çözülebilir.

    Kendi doğal dişlerimiz için yapmamız gereken rutin temizlik ve diş hekimi kontrol prosedürleri estetik uygulamalar için de geçerlidir. Kişisel ağız bakımını iyi yapmak, doktorumuzun kişiye özel önerilerini takip etmek önemli.

    Yapılan işlemin türüne ve uygulanan malzemeye göre değişiklik gösterir. Her yöntemin avantaj ve dezavantajları doktor hasta arasında değerlendirilmelidir.

    OLUŞTURAN HEKİM

    DR. DT. BERİL KARAGENÇ

    ADC Kariyer

    İNSAN KAYNAKLARI

    Bilgi ve Randevu için

    +90 216 545 04 51

    ADC Posta

    dr@altunizade.com

    Estetik Diş Hekimliği

    Yapılan araştırmalara göre insanların yüzlerinde en dikkat çeken bölgelerin başında dişleri geliyor. Buna bağlı olarak da insanın kendini beğenmesi veya beğenmemesi için de en etkili faktör dişleri. Günümüzün sosyal medya çağı olduğunu da düşünürsek, selfilerde güzel çıkıp harika gülümsemek çok gerekli. Bir çok hasta fotoğraflarda güzel çıkmıyorum şikayetiyle diş doktorlarına başvuruyor.

    Estetik Diş Hekimliği Nedir?

    Sadece teknik bir gereksinim olmadan, daha güzel bir gülüş için yapılan uygulamaların tümüne ‘’Estetik Diş Hekimliği’’ diyoruz. Dişlerin renklerini kalıcı olarak beyazlatmak, varsa aralıkları kapatmak, eksik dişleri tamamlamak, olduğundan daha farklı formlarda, daha uzun, daha geniş vb dişler elde etmek gibi bir dizi amaçla estetik diş hekimliği gündeme geliyor.
    Öte yandan estetik ihtiyaçlar çoğu zaman teknik ve sağlık açısından da gerekli oluyor. Örneğin çapraşık dişler sadece estetik olmadıkları için değil aynı zamanda çürük ve dişeti problemi riski olduğu için de tedavi edilmeli. Yine aynı şekilde çapraşık veya düzensiz dişler daha zor temizleniyor dolayısıyla hemen renk tutuyor. Gıda artıklarının birikmesini de eklersek genellikle çapraşık bölgelerde dişetlerinin şiş ve kırmızı olması da sürpriz değil.
    Daha güzel, daha beyaz, daha genç ve taze ve en önemlisi daha sağlıklı bir gülümseme ve ağız için yapılan tüm tedavi ve uygulamalar Estetik Diş Hekimliği konseptini oluşturur. Basit ve pratik yöntemlerden, daha kapsamlı tekniklere kadar geniş bir çerçeve çizilebilir.
    Estetik uygulamalar öncelikle kişiye özel olmalı. Kişinin yüz bütünlüğünü bozmamalı, tüm yüzüyle uyum içinde olmalıdır. Hatta kişinin genel tarzı ve karakteri bile planlama konusunda farklılık yaratır. Çok iddialı, görselini birinci sırada tutan birisi ile, daha doğal bir stili olan bir insana aynı tarzda ve şekilde bir diş tedavisi yapamazsınız. Hatta yüz şekli bile önemlidir. Kare bir yüz formu olan birisiyle oval bir yüzü olan birine seçilecek diş farklı olmalıdır. Dolayısıyla Estetik diş hekimliği uygulamaları standart ve konfeksiyon olamaz. Bir fotoğrafta gördüğümüz ve beğendiğimiz ‘’dişler’’ bizim çene ve yüz yapımızda uyumsuz ve çirkin olabilir.
    En önemlisi kişinin beklentisine uygun bir planlama yapılmalıdır. Aynaya baktığında nasıl bir ağız görmek istiyor? Mevcut durumunda onu rahatsız eden, kötü hissettiren detaylar neler? Bunları baştan netleştirmek sonuçtaki başarıyı sağlamlaştırır.
    Tüm bunlar doktor ve hasta arasındaki iletişimin sağlıklı olmasına bağlıdır. Sonrasında ihtiyaçlar belirlenir. Doktorun önerisi, hastanın beklentisi ve kişiye özel şartlar bir arada değerlendirilir ve karar verilir. Karar sürecinde en önemli ‘’ aşamalardan biri de mock up’’ denilen bir çeşit ağız içi taslak uygulaması olarak kabul edilir. Dişlerin bitmiş halini temsili olarak görmek ve karar aşamasında ona göre hareket etmek iş akışını kolaylaştırır.

    Estetik Diş Hekimliği Neleri Kapsar?

    • En basitten başlarsak rutin bir diş taşı temizliği ve lekelerin cilalanması bile daha estetik sonuçlar yarattığı için estetik diş hekimliği kapsamına girer.
      Beyazlatma ise artık diş taşı temizliği kadar sık ve rutin yapılan bir başka estetik diş hekimliği ürünü. Sadece 1-1,5 saat içerisinde daha beyaz ve şaşırtıcı derecede kişinin öz güvenini artıran bir gülüş elde edilebilir.
    • Kompozit dolgular (bonding) estetik diş hekimliğinin bir başka sık kullanılan uygulamasıdır. Özellikle ön dişlerde görüntüyü çok negatif etkileyen çürük, aralık,uzunluk – kısalık, çapraşıklık gibi durumları çözer. Beyaz dolgularla bu tür asimetriler düzeltilir. Çok geride kalmış dişler görüntü olarak daha öne çıkarılır, varsa diş aralıkları kapatılır. Dişeti çekilmesinden kaynaklı dişler arasında üçgen boşluklar da karanlık görünür ve çok göze batar. Yine kompozit (beyaz) dolgularla kısa sürede bu boşluklar kapatılıp sorun giderilir.
    • Bınding uygulamaları genel olarak kolay ve pratiktir. Çok uzun zaman almaz. Ama her tedavide olduğu gibi bu konuda da yapan doktorun tecrübesi ve uygulanan malzemenin estetik işlemlere özel olması önemlidir. Bonding ile yapılan tedaviler hızlı, pratik ve ucuz olmasına rağmen sınırları belirlidir. Komplike durumlarda malzemeler kuvvet açısından yetersiz kalabilir. Ayrıca uzun dönemde daha kolay eskiyen maddeler olduğu için renk kalıcılığı biraz daha zayıftır. Belli bir vadede diş ile arasındaki bağlantı zayıflar ve dişten daha koyu renkli olarak görünmeye başlar.
    • Porselen restorasyonlar estetik diş hekimliğinin ana konusudur. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle neredeyse diş doğallığında malzemeler ortaya çıktı ve hem çok estetik hem de çok doğal sonuçlar elde etmek mümkün hale geldi.
      Porselen laminalar, Empress kaplamalar, Zirkon kuronlar gibi malzemeler ile çok uzun dönem sağlamlığını ve estetik görüntüsünü koruyan dişler yapmak mümkün oldu.
      Bir laminanın, kaplamanın estetik olması öncelikle dişi iyi taklit ediyor olması anlamına gelir. Bunun için dişin şeffaflığını ve cam benzeri yapısını kopyalayabilen ürünler tercih edilmelidir. Aksi takdirde mat, yapay görünüm ortaya çıkar. Ayrıca form olarak doğal dişlerin uçları şeffaf yüzeyleri ‘’fayans’’ gibi dümdüz olmayan anatomik şekli de restorasyonlara aktarılmalıdır. Ayrıca doğal dişlerimizde birkaç katman bulunur. Üst tabaka şeffaf mine yüzeyidir. Porselen restorasyonlarda da dişlerin doğal yüzey dokusunu taklit eden tabakalama uygulamarıyla dışarıdan ‘’güzel ve doğal’’ görünen sonuçlar elde edilir. Özellikle Emax – Empress malzemeler tüm bu doğallık gereksinimlerini karşılamaya en yakın ürünler.
    • Estetik diş hekimliğinin bir diğer önemli noktası da ‘’pembe estetik’’ olarak tanımlanır. Yani dişeti estetiği. Güldüğümüzde diş etlerinin çok görülmesi ya da dişeti sınırlarının dişler arasında dümdüz olmaması gözü yoran ve gülüşü çirkin gösteren bir detay. Dişeti sınırları düz olmayınca biri yukarıda biri aşağıda olunca dişler diğerlerine göre uzun yada kısa görünür. Bu durum estetik algıyı en negatif etkileyen durumdur. Bu tür durumlarda lazerlerle yada minör cerrahi dokunuşlarla çok fark yaratılabilir. Bazı durumlarda porselen üzerinde pembe uygulamalar yapılarak dişeti taklit edilir ve yine dişeti simetrisi sağlanmış olur.
    • Ortodontik tedavi de gerçekten şaşırtıcı derecede iyi sonuçlar veren bir estetik uygulamadır. Kişinin orijinal dişlerine dokunmadan sadece belli düzenlemelerle çok tatminkar sonuçlar alınır. Ayrıca dişlerin çiğneme esnasında bir birine %100 daha iyi kenetlenmesi de hem sindirim fonksiyonu hem de çürük riski açısından önemlidir.
      Ortodontik tedavi bazı durumlarda estetik uygulamalar öncesi yardımcı bir destek olarak da kullanılır. Çapraşıklık çok şiddetliyse ya da diş aralarındaki boşluklar çok asimetrik dağılmışsa veya çenelerin ilişkileri o bölgelere restorasyon yapmaya engel oluyorsa öncesinde ortodontik yöntemlerle düzenlemeler yapmak çok başarılı sonuçlar verir.

    Estetik Diş Hekimliği Hakkında Sık Sorulan Sorular

    Estetik uygulamalarda çok çeşitli malzeme ve teknikler kullanılabilir. Buna göre maliyet de değişir.
    Küçük maliyet ve dokunuşlarla da mevcut şikayetler çok güzel şekilde çözülebilir.

    Kendi doğal dişlerimiz için yapmamız gereken rutin temizlik ve diş hekimi kontrol prosedürleri estetik uygulamalar için de geçerlidir. Kişisel ağız bakımını iyi yapmak, doktorumuzun kişiye özel önerilerini takip etmek önemli.

    Yapılan işlemin türüne ve uygulanan malzemeye göre değişiklik gösterir. Her yöntemin avantaj ve dezavantajları doktor hasta arasında değerlendirilmelidir.

    Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz. Daha fazla bilgi edinin.
    İncele
    Sürükle