Diş Eti İlhitabı Nedir?
Diş eti iltihabı çok sık karşılaştığımız, başlangıç seviyesinde geri dönüşümlü bir tedavisi olan ama ilerleyen durumlarda geri dönüşümü olmayan, dişi çevreleyen dokularda yaygın olarak bakteriyel kaynaklı enfeksiyonların yol açtığı ağız ve diş sağlığına ilişkin bir hastalıktır.
Diş Eti İltihabı Neden Olur? Olası Nedenleri Nelerdir?
- Diş eti iltihabının bilinen en belirgin nedeni kötü ağız hijyenidir. Ağızda biriken bakteri plağı zamanla diş taşlarına dönüşerek diş eti hastalıklarına sebep olurken, diğer yandan da dişlerde çürük oluşumuna neden olur.
- Plak birikimine eşlik eden başka faktörler de hastalığın seyrini hızlandırır. Örneğin; Aileden gelen genetik alt yapı, dişlerde çapraşıklık, diş yüzeyinin düzensizliği, ağız solunumu, kürdan gibi tahriş edici malzemelerin kullanımı, dış sıkma, gıcırdatma, asitli gıda tüketimi mevcut hastalığın seyrini hızlandırabilir.
Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?
Diş eti iltihabının ağız içindeki ilk bulgusu kanamadır. Zamanla diş eti iltihabı belirtilerine hassasiyet, kızarıklık ve şişlikler, beyaz renkli iltihabi oluşumlar, diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma, konuşma ve çiğneme sırasında ağrı, sıcak ve soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyet, ağız kokusu, dişlerde hareketlenme yer değiştirme ve dişlerde kayıplar eklenebilir.
Diş Eti İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Diş eti Hastalıkları tedavi edilmediğinde, diş etinde çekilmeye bağlı estetik sorunlarla kendini gösterebilir. Ağız kokusu sosyal alanlarda hastanın konforunu etkilerken, uzun vadede kemik kaybına bağlı dişlerde sallantıya neden olabilir. Dişlerde sallantı sonucu yeme içmede konuşmada sorunlar yaşanabilir ve diş kaybına kadar ilerleyebilir. Kemikteki kayıplar uzun vadede implant yapılmasına da engel olabilir çünkü çekilmiş bir dişin yerine implant yapabilmek içinde sağlam kemiğe ihtiyaç duyulur.
Diş Eti İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız hijyenin önemi çok büyüktür. O nedenle öncelikle detayli bir diş taşı temizliği, polisaj ve kök yüzeyi düzleştirme işlemi ile hastalığa neden olan taşlar plaklar temizlenmelidir. Hastaya doğru fırçalama doğru arayüz temizliği eğitimi verilmelidir.
Ağızda kir tutulumunu arttıran faktörler de mutlaka düzenlenmeli, çürük dişler tedavi edilmelidir. Hem kir tuttuğu için hem de hastaya ağrı yaptığı zaman hasta istenilen temizliği tam anlamı ile yapamamaktadır. O nedenle çürüklerin hepsi tedavi edilmelidir. Kir tutan, çekilmesi gereken dişler, gömülü 20 yaş dişleri temizlenip ağız hijyeninin sağlanması kolaylaştırılmalıdır. Çapraşıklıklar ortodonti ile giderilmeye çalışılmalıdır. Hem kir tutulumunu azaltmak için hem de hastanın motivasyonunu arttırmak için.
Başlangıç tedavisi yani diş taşı temizliği ve polisaj yapıldıktan sonra bazı hastaların daha ileri basamak tedavilere ihtiyacı olabilmektedir.
Kimi hastada, diş etlerini altının kazınarak temizlediği kürtaj dediğimiz tedaviler gerekebilmektedir. Bazı hasta gruplarında ise diş eti operasyonlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Kemik kayıpları lokal anestezi altında temizlenir. Kemiğin eridiği bölgelere kemik greftleri konularak kemik kayıpları düzeltilmeye çalışılır.
Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?
Temizlik yapılıp hastaya ağız hijyen eğitimi verildikten sonra hasta 6 aylık kontrollerde takibe alınır. Hem hastanın doğru bakması, hem de hekimin belli aralıklarla kontroller yapması ile hastalığın yeniden oluşması ve ilerlemesi engellenebilir.